Úprava výhybek PECO
© MC
Původní stav výhybky PECO, pražce PECO z flexi koleje a jediný potřebný nástroj

Protože pro stavbu modulu stanice Lipová Lázně používám kolejivo PECO Code75 s výškou kolejnice 1,9 mm, narazil jsem na problém co s výhybkou - její úpravu do "evropské" podoby. Vzhledem k tomu, že kolejivo PECO je používáno hojně u příznivců FREMO našel jsem i na stránkách členů FREMO úpravu, která se mi zdála pro mé účely trochu složitá.

Trochu jsem ji tedy zjednodušil - jedná se zejména o odstranění mechanizmu použitého na stabilizaci polohy jazyků v krajní poloze, který pro stavění elektromotorickými přestavníky není potřebný. Pro tento účel je nutné odříznout čtyři poslední pražce.

Oddělené čtyři poslední pražce včetně "aretačního" mechanizmu
Po odstranění pražců provedeme úprava přestavovací tyče - zkrácení, upravíme zkrácením i pražec pro uchycování přestavníku a připravíme si čtyři pražce z flexi koleje, První pražec zasahující k jazykům upravíme odstraněním upevňovadel z vnitřní srtany kolejnic - bránily by pohybu jazyků.
Upravena prestavnikova tyc a pripravene prazce
A pak jiz zbývá nasadit pražce a zkontrolovat volnost chodu jazyků a výhybka je pripravena k montáži, u mne zatím pouze s přestavníky Tillig.