Regionální provozní setkání Vratimov 2020 - 8.ročník
© MC akt. 3.2.2020

Termín setkání: 2. - 5. duben 2020 - z důvodů vyhlášeného nouzového stavu v ČR akce zrušena !

Pořádá klub železničních modelářů Kunčice a OstraMo
Jedná se o uzavřenou, veřejnosti nepřístupnou akci pořádajících klubů, spolupracujících modulových klubů a pozvaných hostů.

Místo: Vratimov, Společenský dům Vratimov - velký sál
Termín setkání: 2.4. - 5.4. 2020

Předpokládáný časový průběh akce:
návoz modulů 2.4. od 12 hod, zahájení stavby v 15 hodin
zprovoznění moduliště do 20 hod, první grafikon 3.4. v cca 9 hod

ukončení provozu 5.4. v 14 hod., rozebrání, úklid sálu a odjezd do 17 hodin,

Předpokládaný účastnický poplatek 250 Kč k úhradě nákladů na pronájem sálu a související náklady s organizací setkání.

Poplatek pro jednodenní pozvané hosty účastnící se provozu 150 Kč, ostatní 100 Kč, počet hostů omezen, přednost dostanou modeláři zabývající se moduly, bližší informace budou podány při registraci hostů u pořadatelů.

Možnost přespání ve vlastních náležitostech v sále, případně nedaleko od Společenského domu v penzionu.
Strava bude zajištěna hromadně - obědy (blízká restaurace), večeře formou dovozu jídel do kulturního domu.

Základní údaje k setkání:
Moduly přihlašované na setkání musí vyhovovat základním pravidlům Fremo H0-Europa. Technické upřesnění - moduly musí být sjízdné pro vozidla s okolkem výšky 1 mm.
Vozidla - lokomotivy přihlášené na setkání musí mít svůj ovladač Fred a kartu lokomotivy umožňující vložení lístku s oběhem, nákladní vozy, služební vozy pro nákladní vlaky a poštovní vozy musí mít kartu vozu. Výška okolku dvojkolí u vozidel max.1 mm, doporučeno - vozidla s nízkým okolkem, spojení vozidel třmenovým spřáhlem (doporučuje se zkrácení vzdálenosti mezi nárazníky - tj. zkrácení šachty a posunutí spřáhla, z důvodu modelovějšího vzhledu souprav) u nerozvěšovaných osobních souprav se pro spojení mezi vozy povoluje použití krátkého spřáhla, doporučeno spřáhlo Maerklin, na konci souprav musí být třmenové spřáhlo pro svěšování s hnacím vozidlem.
Lokomotivy postavené do provozu musí mít přidělenu adresu v rámci klubového rozsahu adres v ČR, vozidla bez takové adresy budou řešeny dočasnou adresu pro setkání, která bude přidělena pořadatelem během setkání.

Provozní motiv setkání: provoz ČSD v 60. letech minulého století na severní Moravě v rozsahu hlavní a vedlejších jednokolejných, neelektrifikovaných tratí. Parní trakce ještě vládne, ale nastupující moderní trakce motorová se tlačí na některé výkony, na některé tratě. V průběhu 60. let minulého století docházelo rovněž k přečíslování tažených vozidel - vozů na čísla UIC, proto v provozu jsou k vidění vozy s krátkými čísly i novými 12-místnými čísly. V provozu jsou stále i kořistní a prvorepublikové vozy, ale pomalu jsou vyřazovány z provozu.

Modelový provoz bude zajištěn podle pravidel Fremo s kartami lokomotiv, vozů a kartami osobních souprav - nahrazují karty osobních vozů. Základní podmínkou účasti v provozu na setkání je znalost Dopravního předpisu, doporučujeme i seznámení s nákladním provozem na modulišti a pro strojvedoucí na tratích řízených podle D3 i Manuál pro provoz na tratích řízených podle D3
Grafikon bude se zrychleným časem 1:5 a trvání od 6.00 do 16.00 hod.

 

Přihlášky modulů a vozidel do termínu: 9.2.2020
Příhlášky účastníků a registrace hostů do termínu: 15.3.2020

 

Počet účastníku je dán kapacitou sálu, upřednostňujeme účastníky setkání s přihlášenými moduly nebo vozidly.


Přihlášky zasílejte elektronicky na následující adresy:

Přihlášky modulů, vozidel (případně další techniky) - Milan Černohorský, m.cernohorsky"zavináč"parostroj.net
Přihlášky účasti, strava, ubytování - Luděk Vála, info"zavináč"abonitas.cz



Podklady k setkání:
Návrh moduliště pro setkání se zakreslenými cestami pro strojvedoucí - zde ve větším rozlišení.

Návrh grafikonu pro Vratimov - tratě:
Hanušovice-Mikulovice
Hanušovice - Bratislava filiálka

Mikulovice - Kadaň

A z návrhu grafikonu vycházející požadavky na hnací vozidla - oběhy označené indexem a - např. N1 a N1a jsou dvoudenní oběhy, kdy se zde například na dvou párech Pn vlaků střídají dvě 556.0, důvodem je snížení zátěže pro jednotlivé modely a taky reálnější oběhy pro parní lokomotivy se zajížděním na zbrojení do dep v Lipové Lázních a Lokti. Na místní trati do Kadaně zbrojí lokomotivy v Kadani. Pouze lokomotivy dálkových rychlíků nezajíždějí do dep v rámci moduliště, ale mají obraty ve skrytých stanicích.

Nákladní doprava:
V modulišti jsou tři skryté stanice:
Hanušovice - barvy černá, hnědá, červená
Mikulovice - žlutá, modrá
Bratislava filiálka - zelená
Dvěma páry Pn vlaků jsou propojeny Hanušovice - Mikulovice, Hanušovice - Bratislava, spojení Bratislava - Mikulovice je vedeno přes Hanušovice.
Dvěma páry Mn vlaků jsou obsluhovány - Chrudim Město, Javorník a Kadaň.
Jedním párem Mn vlaků jsou obsluhovány stanice Lipová Lázně, Medlešice, Luhačovice, Loket a zastávka s nákladištěm Cholina.
Pomůcky pro nákladní dopravu jsou - nákladní listy, výpisy pro nákladní dopravu ve stanicích.

Příklady staničních výpisů pro skrytou stanici i reálnou stanici:
V modulišti jsou tři "oblasti" nákladní dopravy Blava, Han, Mikul - patřící k jednotlivým skrytým stanicím a mezi ně jsou "rozděleny" stanice v modulišti podle toho odkud jsou obsluhovány Mn vlaky. Takže nepř. Chrudim Město je obsluhována Mn vlaky z Bratislavy filiálky, patří do oblasti Blava. Přímé spojení má s nákladními "místy" - Cholina, Javorník a Luhačovice. Ostatní místa s nákladní dopravou jsou dostupná přes další skryté stanice - Lipová Lázně a Loket přes Hanušovice a tak je zátěž pro ně směrována přes Bratislavu a Hanušovice.

Příklad výpisu spojení Chrudim Město - Loket
z Chrudimi Mn vlakem v 7.12 nebo 12.50 do Bratislavy, tam se zátěž převěsí na Pn 5612 nebo 5614 do Hanušovic, kde je zátěž pro Loket převěšena na Mn 8329 s odjezdem v 12.20